CHOCOLATE MACADAMIA
BAHAN “A”
200 gram kekacang macadamia -dibakar 5 minit dan sejukkan
100 gram cornflakes dikisar halus
40 gram tepung susu
30 gram icing sugar
½ sudu teh serbuk vanilla
100 gram marzipan
100 gram mentega lembut
BAHAN `B"
(double-boil bahan-bahan berikut ini)
250 gram white chocolate
80 gram icing sugar
150 gram Crisco putih
BAHAN "C"
(double-boil bahan-bahan berikut ini)
300 gram chocolate tulip
50 gram icing sugar
100 gram Crisco putih
Cara:
Gaul rata semua bahan "A" kecuali macadamia. Ambil sedikit adunan dan isikan sebiji macadamia ditengahnya dan dibulat-bulatkan seperti bebola. Buat sehingga habis.
Ambil sedikit adunan B masukkan kedalam acuan coklat. Letakkan diatasnya sebiji bahan "A". Kemudian tuangkan diatasnya bahan "C"sehingga penuh. Bekukan dalam peti ais. Keluarkan dan atur dalam paper cup
BAHAN “A”
200 gram kekacang macadamia -dibakar 5 minit dan sejukkan
100 gram cornflakes dikisar halus
40 gram tepung susu
30 gram icing sugar
½ sudu teh serbuk vanilla
100 gram marzipan
100 gram mentega lembut
BAHAN `B"
(double-boil bahan-bahan berikut ini)
250 gram white chocolate
80 gram icing sugar
150 gram Crisco putih
BAHAN "C"
(double-boil bahan-bahan berikut ini)
300 gram chocolate tulip
50 gram icing sugar
100 gram Crisco putih
Cara:
Gaul rata semua bahan "A" kecuali macadamia. Ambil sedikit adunan dan isikan sebiji macadamia ditengahnya dan dibulat-bulatkan seperti bebola. Buat sehingga habis.
Ambil sedikit adunan B masukkan kedalam acuan coklat. Letakkan diatasnya sebiji bahan "A". Kemudian tuangkan diatasnya bahan "C"sehingga penuh. Bekukan dalam peti ais. Keluarkan dan atur dalam paper cup
Comments