Rendang serai Riau



















300 g daging batang pinang, dipotong
30 ekor udang besar
2 biji telur ayam, direbus dan dikopek kulitnya

Bahan2 rempah:dikisar halus
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
8 biji buah keras
1 in kunyit hidup
1 st serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan manis
2 batang serai, dititik
1 in lengkuas, dititik
1 1/2 st garam dan gula
4 cawan santan dr sebiji kelapa
minyak utk menumis


1. Panaskan minyak, tumiskan semua bahan rempah hingga pekat dan berbau wangi.

2. Masukkan santan, serai, asam gelugur dan lengkuas.

3. Didihkan kuah perlahan2 selama 20 minit.

4. Apabila hampir pekat, masukkan daging, udang dan telur.

5. Masukkan garam dan gula.

6. Masak lagi dalam 3 minit dan biarkan elok mendidih, barulah diangkat.

Comments