Mee jawa

Mee Jawa .. versi Kuching

daging lembu yg pejal sekilo, biar dlm ketulan yg agak besar}
daging tetel 300gm}
serai 1 batang, diketuk}
halia sebesar ibu jari, ketuk gak. } direbus dlm air, sampai daging betul2 empuk.

blend:
>bawang merah 10 bijik ok kot [aku selalu guna bwng merah besar tu, 2-3 bijik je]
>bawang putih sikit
>halia
>serai sebatang
>lengkuas sikit je
>udang kering 2 genggam blend/tumbuk halus
>sedikit belacan
> pes rempah kari secukupnya [serbuk kari daging agak2 3-4 sudu ok kot + air]
>santan dari sebijik kelapa
> bancuhan tepung jagung
> kicap
>garam & gula

rempah utk disangrai kemudian digiling/tumbuk sampai halus:
> 2 batang kulit kayu manis
> bunga lawang 3-4 kuntum
> buah pelaga 5-7 bijik kot
> cengkih 7-8 kuntum

Cara-cara membuatnya:
tumis bahan yg dah blend tadi sampai wangi.. masukkan udang kering & belacan, tumis lagi sampai semua dah wangi, masukkan pes kari daging dan tumis sampai naik minyak
pastu masukkan dlm periuk yg ada daging & air rebusan tu.... biar rebus sampai mesra
masukkan santan dari 1 bijik kelapa, kacaukan kuah, api perlahankan. masukkan kicap.. sampai kuah agak gelap [tapi jangan sampai hitam lak.. just a darker brown], dan pekatkan kuah dgn bancuhan tepung jagung.
last sekali, bila nak tutup api, masukkan serbuk rempah yg dah ditumbuk halus tadi.
bila dah nak makan, keluarkan isi2 daging tu dan hiris nipis2.. letak dlm serving dish.
serve dgn mi kuning, telur rebus, hirisan daging tu, taugeh, cili potong, bawang goreng, kepingan tauhu, daun sup

Comments