Ayam Penyet

1/4 ayam tua (pencen) - alang2 nk di penyetkan.... kenela guna yg isi liat...agaknya la

Bahan untuk perap ayam:
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 sudu besar ketumbar
* semua bahan ni dikisar

Cara menyediakan ayam penyet:
Ayam diperap 30 hari minit dengan barang yang dikisar tadi tu (bahan untuk perap ayam) dengan sedikit garam lepas tu rebus ayam tadi sehingga empuk sebelum digoreng garing
Kemudian hidangkan bersama hirisan timun, salad, kobis dan ulam-ulam yang anda suka

Sambal:
Bahan-bahan ialah 20 biji cili api, 5 biji cili merah, 3 biji tomato dan 3 inci belacan.
Semua bahan ini digoreng terlebih dahulu sebelum ditumbuk (nak blend pun boleh).

di Indon diorg biasa makan ayam penyet ni dgn nasi putih, mesti ada tempe goreng, sambal (as above) dan jugak ulam2an.... kira healthy food la jugak ni...

Comments

muz said…
sedapnya ayam penyet!favourite gak ni