Roti atau bun

Roti sosej


bahan-bahan :

bahan A

320 g tepung roti (tepung gandum pun boleh jugak)

60 g gula halus

1 sudu teh garam

2 1/2 sudu besar susu tepung (aku bantai je susu anak..)

1/2 sudu teh bread improver

1/2 sudu teh bread softerner

1 biji telur (gunakan 3/4 bahagian..1/4 lagi dicampurkan dgn 2 sudu susu segar utk disapukan pada roti sebelum dibakar)

30 g mentega

bahan B

1 1/2 sudu teh yis kering (selalu guna jenama mauripan)

130 ml air suam

cara-cara :

-satukan bahan B. kacau dan biarkan sehingga berbuih.

-satukan semua bahan A dalam bekas kecuali mentega. uli sehingga bersatu. kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan uli hingga semua bersatu dan menjadi doh.

-masukkan mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan licin (lebih kurang 15 - 20 minit). tutup permukaan dengan plastic cling. Biar naik 1 jam.

-bila dah naik tumbuk dok untuk membuang udara.bahagikan doh pada 14 bahagian sama besar. canai doh mjadi lebih kurang 25cm panjang. balutkan pada sekeliling sosej. (sosej kena rebus dulu dan toskan sebelum lilit dengan doh tau). siap semua biarkan 45 minit sehingga doh naik. Sapu kuning telur + sedikit susu, tabur bijan dan bakar dalam oven pada suhu 180C selama 17 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.
dari doh nie aku buat macam2 paten. nak letak inti kelapa pun boleh....selamat berjaya

Comments