Coklat Buatan Sendiri

CHOCOLATE MACADAMIA


BAHAN “A”

200 gram kekacang macadamia -dibakar 5 minit dan sejukkan

100 gram cornflakes dikisar halus

40 gram tepung susu

30 gram icing sugar

½ sudu teh serbuk vanilla

100 gram marzipan

100 gram mentega lembut



BAHAN `B"

(double-boil bahan-bahan berikut ini)

250 gram white chocolate

80 gram icing sugar

150 gram Crisco putih



BAHAN "C"

(double-boil bahan-bahan berikut ini)

300 gram chocolate tulip

50 gram icing sugar

100 gram Crisco putih
Cara:

Gaul rata semua bahan "A" kecuali macadamia. Ambil sedikit adunan dan isikan sebiji macadamia ditengahnya dan dibulat-bulatkan seperti bebola. Buat sehingga habis.
Ambil sedikit adunan B masukkan kedalam acuan coklat. Letakkan diatasnya sebiji bahan "A". Kemudian tuangkan diatasnya bahan "C"sehingga penuh. Bekukan dalam peti ais. Keluarkan dan atur dalam paper cup

Comments